Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, za kilka dni będziemy przygotowywać wielkanocny stół. Podpowiadamy co powinno się na nim znaleźć!
Wielkanocny stół – dlaczego śniadanie jest uroczystym posiłkiem?
Podczas Wielkanocy świętujemy Zmartwychwstanie Pańskie. Dlaczego akurat śniadanie jest uroczystym posiłkiem? Jest tak, ponieważ Apostołowie dowiedzieli się o zmartwychwstaniu Jezusa rankiem, a śniadanie było pierwszym posiłkiem, który spożyli razem ze zmartwychwstałym Jezusem.
Symbole wielkanocne
Jedzenie, które wkładamy do koszyczka wielkanocnego, ma swoją symbolikę.
Baranek – symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa,
Jajko – symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią i początek nowego życia,
Twaróg – symbolizuje przymierze człowieka z naturą,
Chleb – symbolizuje ciało Chrystusa,
Mięsa i wędliny – symbolizują dostatek i nadchodzącą sytość,
Sól – symbolizuje oczyszczenie i prawdę,
Chrzan – symbolizuje mękę Pańską,
Ciasta – są metaforą umiejętności i doskonałości.
Wielkanocny stół – co powinno się na nim znaleźć?
1. Jajka

Jajko jest najważniejszym, co powinno się znaleźć na stole, podczas wielkanocnego śniadania, ponieważ symbolizuje triumf życia nad śmiercią i początek nowego życia, a więc jest ściśle związany ze Zmartwychwstaniem Jezusa.
Ponadto jajka są bardzo zdrowe. Lista ich zalet jest długa – zmniejszają ryzyko chorób serca, chronią wzrok i zapobiegają rozwojowi zaćmy. Wzmacniają odporność dzięki sporej dawce witamin A, B12 i selenu. Zawierają też cholinę, która pobudza układ nerwowy, wzmacniając zdolność koncentracji.
Jajka na stole wielkanocnym można podawać na różne sposoby: gotowane na twardo, na miękko, podawane w sosie lub faszerowane. Od Ciebie zależy, który sposób wybierzesz. Poniżej przedstawiamy przepis na jajka faszerowane pastą z awokado.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z połowy cytryny,
- szczypiorek.
Wykonanie:
Gotujemy na twardo (około 8-10 minut) dwa jajka. Po wyciągnięciu zostawiamy jajka do ostudzenia. Następnie kroimy je wzdłuż na pół i wyciągamy z nich żółtka, które odkładamy. Awokado obieramy, następnie rozdrabniamy widelcem i polewamy sokiem z cytryny. Do rozdrobnionego awokado dodajemy żółtka i całość dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec powstałą masą wypełniamy połówki białek jaj i posypujemy szczypiorkiem.
2. Sałatki wielkanocne

Oczywiście na stole wielkanocnym nie może zabraknąć również sałatek. Zazwyczaj są to jarzynowe sałatki skąpane w majonezie. Jednak niestety majonez jest bardzo kaloryczny, w związku z tym przedstawiamy przepis na majonez bez tłuszczu.
Składniki:
- opakowanie serka wiejskiego (200 g),
- duże jajko,
- łyżeczka musztardy sarepskiej,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki octu winnego.
Wykonanie:
Jajko wkładamy do rondelka z zimną wodą i podgrzewamy. Gotujemy przez 7 minut od kiedy woda zacznie wrzeć. Następnie przelewamy bardzo zimną wodą. Obieramy, ale nie studzimy. Jajko musi być ciepłe, wszystkie pozostałe składniki trzeba przygotować, gdy jajko się gotuje. W misce mieszamy serek wiejski, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko i całość miksujemy blenderem, aż masa będzie gładka i puszysta.
3. Mięsa i wędliny
Na wielkanocne śniadanie podaje się zimne mięsa pieczone oraz wędliny. Jednym z typowo wielkanocnych dań są mięsne galarety.
4. Żurek, barszcz biały
Wielkanocny żurek lub barszcz biały podawany jest z jajkiem i białą kiełbasą.
Warto wzbogacić swoje wielkanocne menu dodatkiem przypraw, gdyż wiele z nich przyspiesza trawienie. Przykładowo w szybszym trawieniu tłustych wielkanocnych potraw może pomóc zastosowanie rozmarynu. Podobne działanie wykazuje również bazylia. Na niestrawność oraz zgagę znakomicie nadaje się lubczyk. Z kolei dodanie do wybranych dań wielkanocnych majeranku, jałowca lub cynamonu skutecznie zapobiega pojawieniu się uciążliwych wzdęć. Procesy trawienne przyspieszają również m.in.: kolendra, imbir, gałka muszkatołowa oraz oregano.