dietetyczne zamienniki cukru
fot. pexels.com

Ograniczenie spożywania cukru jest konieczne, jeżeli chcesz schudnąć albo zwyczajnie zacząć się zdrowiej odżywiać. Nie ulega wątpliwości fakt, że spożywanie cukru w nadmiarze jest bardzo szkodliwe dla naszego ciała i organizmu. Czym w takim razie zastąpić cukier w diecie? Poznaj dietetyczne zamienniki cukru!

 

Szkodliwość cukru

zdrowe zamienniki cukru
fot. pexels.com

Węglowodany, w tym cukier, dostarczają naszemu organizmowi niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania energii. Jednak cukier nie dostarcza organizmowi nic poza energią, a spożywany w nadmiarze prowadzi do wielu nieprzyjemnych skutków, między innymi:

  • powoduje próchnicę zębów
  • jest bezpośrednią przyczyną nadwagi i otyłości
  • wywołuje insulinooporność, przez co długofalowo może prowadzić do cukrzycy typu II
  • nasila trądzik
  • zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Wiemy już, że cukier nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie i wygląd. Jednak ograniczając spożywanie cukru nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku. Istnieją takie zamienniki, które pozwolą nam jeść słodko, a zarazem zdrowo. Czym zatem zastąpić cukier w diecie?

Dietetyczne zamienniki cukru 

1. Ksylitol

Ksylitol to cukier pozyskiwany z kory brzozy. Zawiera aż 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier. Posiada również prawie 10-krotnie niższy indeks glikemiczny. Dodatkowo posiada właściwości bakteriobójcze, w rezultacie zwiększa odporność organizmu. Przeciwdziała także zakwaszeniu organizmu oraz wspomaga wchłanianie wapnia i magnezu. Jego smak jest bardzo podobny do smaku tradycyjnego cukru, jednak można w nim odczuć charakterystyczny chłód. Jego cena to około 40 zł za kilogram.

2. Stewia

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Nie zawiera żadnych kalorii, ale jest około 300 razy słodsza od cukru. Można ją kupić w postaci suszonych liści, proszku, a nawet tabletek. Największą ilość stewii spożywają Japończycy, którzy są uważani za jedną z najzdrowiej żyjących nacji na świecie. Stewia posiada działanie bakteriobójcze, przez co bywa składnikiem past do zębów oraz kosmetyków. Koszt stewii wynosi około 30 zł za ilość wystarczającą na kilka miesięcy spożywania.

3. Erytrytol

Erytrytol należy do tej samej grupy związków chemicznych co ksylitol. Pozyskuje się go w procesie fermentacji glicerolu. Jest bardzo niskokaloryczny, a jego indeks glikemiczny wynosi 0. Erytrytol występuje w takiej samej postaci jak cukier biały, jednak jest od niego mniej słodki – jego słodkość wynosi około 65-70% słodkości sacharozy.
Cena erytrytolu wynosi około 20 zł za kilogram.

4. Maltitol

Maltitol to słodzik wytwarzany z maltozy, zawartej na przykład w ziarnach kukurydzy. Jego poziom słodkości jest podobny do poziomu słodkości cukru białego, natomiast zawiera on o połowę mniej kalorii. Posiada niski indeks glikemiczny. Podobnie jak ksylitol nie powoduje próchnicy.

5. Syrop klonowy

Syrop klonowy pozyskuje się z soku z pni klonów poprzez odparowanie wody. Jest zdrowszy niż cukier, dostarcza trochę mniej kalorii, jednak zawiera duże ilości sacharozy (około 60%), dlatego nie może być wykorzystywany przez osoby na diecie bezcukrowej. Nie jest wskazany dla diabetyków. Indeks glikemiczny syropu klonowego wynosi 65.

6. Miód

czym zastąpić cukier
fot. pexels.com

Miód ma podobną kaloryczność do cukru białego, więc również nie należy go nadużywać. Jego głównym składnikiem są cukry – glukoza i fruktoza. Miód jest jednak lepszy od tradycyjnego cukru, ponieważ posiada działanie prozdrowotne: zabija bakterie oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i całego organizmu. Jego indeks glikemiczny wynosi 57-80.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here