Nasz maluszek i jego kulinarne przygody – jak bezpiecznie rozszerzać dietę dziecku

Pierwsze doświadczenia smakowe dziecko przeżywa przed swoimi narodzinami kosztując płynu owodniowego, którego smak zmienia się w zależności od diety kobiety ciężarnej. Przypuszcza się, że dieta kobiety w trakcie laktacji również pomaga w procesie poznawaniu nowych smaków. Zwłaszcza spożywanie przez mamę warzyw o specyficznym smaku przyczynia się do tego efektu.

 

Nawyki żywieniowe kształtują się w pierwszy latach życia dziecka dlatego warto postawić na różnorodność podawanych produktów podczas rozszerzania diety dziecka. Teoria brzmi pięknie ale jak zabrać się do tematu w praktyce? Jak uzupełniać jadłospis naszego szkraba o nowe smaki jednocześnie wspierając jego prawidłowy rozwój?

 

  • Dziecko już w łonie mamy, a także na etapie karmienia piersią poznaje nowe smaki;
  • Maluszek, który jest gotowy na początek urozmaicania diety, wykazuje zainteresowanie tym, co  spożywają jego rodzice;
  • Na początku rozszerzania diety nie należy się spieszyć. Najlepiej jest zacząć od prostych, jednoskładnikowych posiłków. Przy ich wyborze należy zwrócić uwagę na ich odpowiednią jakość i bezpieczeństwo;

 

Już od pierwszych dni życia dziecka rodzice mogą wpływać i kształtować jego nawyki żywieniowe oraz preferencje smakowe. Dla rozwoju i funkcjonowania dziecka szczególnie kluczowe jest 1000 pierwszych dni:

 

  1. Posiłki jakie spożywa mama wpływają na smak płynu owodniowego, który otacza płód. To właśnie on dostarcza wrażeń sensorycznych, za pomocą których niemowlę poznaje pierwsze smaki;
  2. Proces ten kontynuowany jest także w trakcie karmienia piersią. To, co spożywa mama, wpływa na smak jej pokarmu;
  3. Kiedy maluszek jest gotowy na rozszerzanie diety zaczyna dawać sygnały, że chciałby rozpocząć przygodę z samodzielnym poznawaniem nowych smaków. Jeśli np. wkłada paluszki do buzi może być to znak, że nadszedł już czas na rozszerzanie diety;

 

Kulinarna przygoda!

 

Rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i  nie  później niż w 26. tygodniu jego życia. Maluch zazwyczaj zacznie sygnalizować swoją gotowość i zainteresowanie nowymi smakami. Jakie to sygnały? Zacznie okazywać zainteresowanie tym, co jedzą inni, np. będzie wyciągał rączki w stronę pożywienia. Innym objawem jest pomlaskiwanie i ssanie paluszków. Jeśli wymienione wyżej sytuacje powtarzają się, to  znak, że czas przygotować pierwszą łyżeczkę!

 

Rozszerzanie diety – bez pośpiechu, bezpiecznie

 

Warto pamiętać, że dla maluszka rozpoczynającego przygodę z urozmaicaniem diety konsystencja posiłków, ich wygląd, sposób spożywania czy nawet zapach jest czymś nowym. Właśnie dlatego nie należy się spieszyć. Dobrze też uzbroić się w cierpliwość – czasem, by niemowlę polubiło jakiś smak, potrzeba nawet kilku prób podania mu jednego rodzaju pokarmu. Dla dziecka na tym etapie najodpowiedniejsze są proste posiłki, np. zupka Dyniowa z ryżem bądź kaszka.

 

Słoiczki z żywnością dla niemowląt zazwyczaj posiadają gwarancję odpowiedniej jakości i  bezpieczeństwa, a warzywa zawarte w posiłku są dopasowane do potrzeb dojrzewającego organizmu, spełniają nawet do 5000 razy bardziej restrykcyjne normy w porównaniu do żywności ogólnodostępnej.

 

Warto zapamiętać!
W 5. i 6. miesiącu życia, czyli na etapie rozszerzania diety, maluch będzie otwierał usta przy zbliżaniu do nich łyżeczki, a od 7. do 12. miesiąca będzie się uczył gryźć i żuć. Pojawianie się tych umiejętności to sygnały informujące o tym, że maluszek jest gotowy na kolejne żywieniowe wyzwania.

 

Źródło: mamy-mamom.pl

Podziel się