Kuchnia Malucha – Daktylowe rogaliki

 

rogalikidaktyloweDaktyle to produkt, który świetnie zastępuje cukier w wypiekach, jednocześnie nadając im karmelowego aromatu i podnosząc potencjał odżywczy deseru. Zapraszamy do wypróbowania tej naturalnej słodyczy w połączeniu z mąką orkiszową, grycznaną i amarantusową.

DROŻDŻOWE ROGALIKI DAKTYLOWE

Składniki:
ok. 450g mąki (330g mąki orkiszowej typ 750 70g mąki gryczanej 50g mąki amarantusowej) i jeszcze trochę do podsypania
15 daktyli suszonych
65g drożdży świeżych
40g oleju kokosowego
100g mleka jaglanego
10ml ciepłej wody
25g masła
2 jajka
Nadzienie śliwka/malina w czekoladzie lub inne
owoce (śliwki lub maliny) ok. 300 g
4 łyżeczki kakao
0,5 łyżeczki agaru
syrop klonowy do smaku
Glazura:
jajko
mleko jaglane
odrobina cukru trzcinowego do ozdoby
Sposób wykonania oraz więcej innych przepisów na zdrowe potrawy: http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2013/09/drozdzowe-rogaliki-daktylowe-z-maka.html

 

Podziel się